
Igår provade vi Västkustgryta på burk, en blandning av fisk, potatis och dill. Vanligtvis gör jag all matpuré själv, mest för att jag är mammaledig och faktiskt har tid att lägga ner energin men för den sakens skull ser jag inte ner på andra som köper färdig burkmat. Så.
Hursomhelst så ville jag prova ge Stina fisk innan jag ställer mig och rensar och kokar och allt vad som ska göras för att sedan få citron-minen. Och det var just vad jag fick. Smakade själv och kan inte annat än hålla med, det smakar ju liksom klent, syntetiskt. Inte gott. För mycket fisksmak. För lite fisksmak. Jag vet inte. Kanske har hon helt enkelt ärvt hennes fars avsky gentemot fisk. Jag ska bjuda på smörig lax innan jag ger mig.
Men jag tinade upp en muffinsform av Stinas favorit istället - här kommer receptet:
Ett kg bra, fint nötkött t.ex. bog
Ett par skalade morötter
En skalad palsternacka
En skalad, grovt skuren purjolök
Ett par-tre svartpepparkorn
En liter vatten
Ett par lagerblad
Koka upp vattnet. I med en termometer i köttet och lägg det i vattnet tillsammans med grönsaker och alltihop och låt puttra tills termometern visar 85 grader. Jag brukar ha en timme som ungefärlig tid.
Plocka ur och släng lagerbladen och pepparkorna. Sila buljongen och spara! Frys in i småportioner, den är bra att ha för att smaksätta andra puréer, t.ex. grönsaker.
Kör kött och grönsaker i matberedaren och tillsätt buljong för att få den slät och rör gärna ner en rejäl klick riktigt smör också. Stina loves it.
Smaka själv, det du själv skulle vilja äta tycker troligtvis den lilla om också. Idag ska jag testa kyckling och grönsaker, kanske ärtor passar till. Det här är sånt som föräldralediga mammor håller på med om dagarna, få se vad man säger om man får ett tredje barn...?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar